اگر شما از آن دسته افرادی باشید كه به تازگی كسب و كاری به راه انداختهاند. گفتههای زیر حتماً به شما و پیشرفت كسب و كارتان كمك خواهد كرد. همه كاسبان چه آنهایی كه تازه وارد عرصه تجارت شدهاند و چه آنهایی كه كهنهكار و با تجربهاند، در پی جلب مشتریان بیشتر و بیشتر هستند چرا كه مشتریان از اركان اصلی بقای یك كسب و كار و توسعه آن میباشند. بر اساس همین تئوریست كه فعالیتهای بازاریابی شكل میگیرند. به طور قطع شما هم به عنوان یك صاحب كسب و كار نوپا در فكر انجام بازاریابی هستید ولی شاید به درستی معنای “بازاریابی” را ندانید. آیا باید تبلیغات تلویزیونی یا مطبوعاتی انجام دهید؟ آیا معرفی كسب و كار در قالب یك مقاله روزنامهای كارساز خواهد بود؟ شاید هم استفاده از فرصتهای نمایشگاهی یا مناسبتهای خاص اجتماعی، راههای بهتری باشند؟
اگر بخواهیم “بازاریابی” را در سادهترین شكل تعریف كنیم، باید بگوییم كه “بازاریابی” یك كار منفرد نیست بلكه مجموعهای از “فعالیتهای بازاریابی” است كه در جهت شناخت، جلب و حفظ مشتریان بازار هدف كه برای كسب و كار سودآور باشند، انجام میشوند. بررسی و تحقیق درباره بازار، بستهبندی كالاها، لباسی كه كارمندان شما بر تن میكنند، اخلاق و لبخندی كه بر لب دارند، خدمات مشتری، امكاناتی كه برای پرداخت قیمتها و خرید كالا برای مشتری فراهم كردهاید، كارتهای قدردانی و تبریكی كه برایشان میفرستید و پیامهای فروش ایمیلی و دهها فعالیت دیگر، همه میتوانند در ردیف یك طرح بازاریابی مناسب و قوی قرار بگیرند. به عبارتی، بازاریابی، هسته اصلی موفقیت كسب و كار شماست ولی لازمست كه پیش از ورود به این عرصه، به درستی خودتان را آماده كنید و جهتگیری و موقعیت خود و كسب و كارتان در بازار را مشخص نمایید.
به طور مثال آیا قادر هستید بگویید كه چه مشخصهای در كارتان باعث میشود كه مانند دیگر رقیبانتان نباشید و در جایگاهی متمایز بایستید؟ اگر پاسخ این سوال را ندانید، نخواهید توانست كسب و كارتان را معرفی نموده طرح بازاریابی موثر و جامعی تدوین كنید. این نفع و امتیاز خاصی كه كسب و كارتان به مشتری ارائه میكند، مشكل او را حل نموده زندگیش را آسانتر میكند را در قالب یك یا دو جمله ساده بنویسید. برای نوشتن این امتیاز و مزیت ویژه، كلی و سطحی نگاه نكنید. دقیق باشید و به تك تك عناصر بازار هدف بپردازید. آن “مشكل” و “دشواری” كه كالا یا خدمات شما میتواند مرتفع كند را بیابید. به علاوه احساسی كه آنها پس از استفاده كالا و خدمات ارائه شده، خواهند داشت را هم پیدا كنید. زمانی كه مشتری بشنود كه بعد از مصرف این كالا یا استفاده از این خدمات، چه حسی پیدا خواهد كرد، امكان این كه آن محصول را بخرد، بیشتر خواهد شد. او در پی تجربه آن “احساس” خوب و خوشایند است. پیش از این كه آگهی طراحی كنید و بروشور یا پیامهای فروش ایمیلی بنویسید، تصمیم بگیرید كه قرار است این كسب و كار، كارشناس حل و مرتفع كردن چطور مشكلی باشد.
پیش از این كه پروژه و طرح معرفی كسب و كارتان را تدوین كنید، باید مدتی “مشق بازاریابی” بنویسید؛ درست مثل این كه اگر دانشآموزی بخواهد انشاء بنویسید، میبایست دو سال فقط املاء حروف و كلمات را تمرین كند.
● ۸ گام زیر از اجزای اصلی این تمرینات هستند :
۱) مشتریان ایدهآل بازار هدف را بشناسید. تا جایی كه میتوانید درباره آنها اطلاعات كسب كنید و مشكلات، علایق، سلیقهها، عادات خرید و توان مالی این گروه را بشناسید. زمانی كه میخواهید آگهیهایتان را تدوین نمایید، اشاره به این نكات را در اولویت قرار دهید.
۲) این اطلاعات باید دقیق باشند و پیش از این كه مراحل ابتدایی نوشتن طرح را آغاز كنید، از دقت ایدههایتان مطمئن شوید.
۳) سعی كنید كه روشهای خرید از كسب و كار شما آسان بوده مراحل دست و پاگیر و زاید نداشته باشد. تصمیمگیری و انتخاب را هم ساده و راحت كنید.
۴) لازم است كه روشهایی برای پیگیری مشتریان و مراجعان، در طرحتان وجود داشته باشند. فرآیند فروش هرگز در یك مرحله به پایان نمیرسد. پیگیری و تماس با كسانی كه از شركتتان خرید كردهاند بسیار مهم است. بدانید كه حفظ مشتریان كنونی میتواند در رشد و پیشرفت یك كسب و كار خیلی موثر باشد چرا كه یافتن مشتریان جدید از مستحكم نمودن رشتههای ارتباطی مشتریان كنونی با یك كسب و كار، به مراتب دشوارتر است.
۵) تا جایی كه میتوانید منافع و امتیازاتی كه برای مشتریان قایل هستید را در آگهیها و پیامهای فروش ذكر نمایید. بازاریابی یك كسب و كار باید به گونهای باشد كه مخاطب و مشتری احتمالی دریابد كه با كارشناس و متخصصی روبهروست كه در حل مشكل او مهارت داشته كارآمد و تواناست.
۶) كارمندان شما میبایست از چند و چون طرح بازاریابی، اهداف و راهبردهای جلب و حفظ مشتری آن، باخبر باشند تا رفتارها و كوششهایشان در جهت تحقق اهداف آن انجام گیرد.
۷) هزینههای بازاریابی را “هزینه” ندانید. این فعالیتها در واقع پایه و اساس كسب و كارتان را مستحكم میكنند و اگر با درایت و دقت و مهارت انجام گرفته جلو روند، در افزایش درآمد و رشد مجموعه شما، قویاً موثر خواهند بود. یك پروژه بازاریابی موفق همانیست كه میتواند زمانی كه رقبا ناكام شدهاند و اوضاع مساعد نیست، نام یك شركت را در خاطر مشتریان حفظ كند.
۸) به خاطر داشته باشید كه مخاطب و مشتری بالقوه شما، تنها متوجه شما نیست. او با هزاران آگهی و صدا و تصویر و ایمیل و كارتهای تبریك محاصره شده و به طور طبیعی قادر نیست كه تمام حواسش را به یك كسب و كار معطوف دارد. پس اگر میخواهید مخاطبان، شما را از یاد نبرند، هیچگاه فعالیت بازاریابیتان را متوقف نكنید. پشتكار و استمرار از اصول موفقیت در هر كاریست.
نكته آخر این كه تمركز بازاریابی خود را به همان بازار هدف كوچك محدود كنید. اگر مخاطبان و مشتریان بالقوه در یك منطقه محلی محدود هستند، از روزنامهها، مجلات و رادیوی محلی همانجا استفاده كنید. در این حالت بازاریابی در روزنامه یا شبكه رادیویی سراسری، گزینه مناسبی نخواهد بود. هرچه محدوده فعالیتهای بازاریابی كوچكتر باشد، شانس موفقیت بالاتر خواهد بود. یك مشتری رضایتمند و خوشنود، نام و كیفیت كالاها و خدمات شما را به دوستش میگوید و او هم چهار نفر دیگر را با خبر میكند و . . . در یك ناحیه مشخص و محلی تعداد ساكنین چندان زیاد نیست و یك كسب و كار موفق و رضایتبخش، به آسانی معروف میشود و در اینجاست كه محله بعدی هم خبردار میشود و . . . در انجام مشقهای بازاریابی دقت و حوصله به خرج دهید و از كنار هیچ بخشی سطحی و بیتفاوت نگذرید. همه بخشها در موفقیت یا ناكامی یك طرح بازاریابی موثر هستند.
By : sloan brothers مترجم : آذین صحابی
بدون دیدگاه